Thursday 2 May 2019

Guava : Enemy of Constipation (अमरूद : कब्ज़ का दुश्मन)

Guava is a fruit that is delicious as well as full of health. There is a lot of vitamin C in it. Swallowing of guava seeds purifies the stomach; while chewing on them makes the heart stronger. According to Ayurveda, guava is tasty, astringent, saturate and second grade warmth. This fruit is soft in eating, full of power and pleasing to the mind. Sweet guava is beneficial in dysentery. Eating it with plain salt, black salt, black pepper, jaljeera makes it so tasty. It can also be consumed in the form of dry or juicy curry. Guava is also used in the form of toffy, jelly, pickle, salad etc.
(अमरूद एक ऐसा फल है जो स्वादिष्ट होने के साथ-साथ स्वास्थ्यवर्द्धक भी है। इसमें विटामिन सी बहुत अधिक मात्रा में होता है। अमरूद के बीजों को निगलने पर पेट की शुद्धि होती है, जबकि इन्हें चबाकर खाने से हृदय को पुष्टता मिलती है। आयुर्वेद के अनुसार अमरूद स्वादिष्ट, कसैला, तर तथा दूसरे दर्जे में उष्ण प्रकृति वाला होता है। यह बलकारी, मृदु तथा मन को प्रसन्न करने वाला होता है। मीठा अमरूद पेचिश में लाभदायक होता है। अमरूद पर सादा नमक, काला नमक, काली मिर्च, जलजीरा डालकर खाने से यह अत्‍यन्‍त स्वादिष्ट हो जाता है। इस फल को सूखी या रस वाली सब्‍जी के रूप में भी खाया जा सकता हैैै। टाॅफी, जैली, मुरब्बा, सलाद आदि के रूप में भी अमरूद का प्रयोग किया जाता है।)

1. The patients of severe cold or chronic cold should intake baked guava in the night. But drink water at least half an hour before consuming it and don't drink water after consuming it until morning. This will get a lot of relief from chronic cold.
2. The patient of constipation should use only ripe guava, radish, carrot, and mint leaves in salad for some days, which often results in resolving the complaint of constipation.
3. The fever gets down by drinking the decoction of soft leaves of guava mixed with black pepper powder.
4. Chewing well or drinking juice of guava is very much beneficial for health.
(1. सर्दी या पुराना जुकाम होने पर पके हुए अमरूद को रात में खाएं। इसे खाने के कम सेे कम आधेे घंटे पहले पानी पी लें, किन्‍तु  इसे खाने केे बाद रात भर पानी ना पिएं। सुबह तक काॅफी राहत मिलती है।
2. कब्ज़ के रोगी कुछ दिनों तक सलाद में सिर्फ पका अमरूद, मूली, गाजर, एवं पुदीने की पत्त्यिों का ही इस्तेमाल करें तो कब्ज़ की शिकायत प्रायः दूर हो जाती है।
3. अमरूद के कोमल पत्‍तों का काढ़ा बनाकर काली मिर्च डालकर पीते रहने से बुखार दूर होता है।
4. अमरूद को चबा-चबाकर खाते रहने व इसका रस पीने से बहुत फायदा मिलता है।)

Sunita Patel Ajmera
(Dietician / Nutritionist)
Food & Nutrition Department
Kutumbh-Care Imperial Hospital, Shastri Nagar, Jaipur
+91-9351145050, 7568537996

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