Thursday 30 May 2019

Increase Winter's Sweetness (बढ़ाएँ सर्दियों की मिठास)

As the winter begins, changes in food and drink of each person begin. In winters, millet, sesame, peanut, dates and jaggery should be eaten apart from wheat. As these things are full of nutrients, but many people do not know about the nutrition of these nutritious substances, especially the healthfulness of jaggery. By the time, the use of jaggery has also started to fade. Now a days, sugar is being adulterated with jaggery to keep the sweetness of it. New generation prefers the unhealthy sweetness of sugar and toffees over jaggery. Jaggery has been described as beneficial for good health.
सर्दियाँ प्रारम्भ होते ही प्रत्येक व्यक्ति के खाने-पीने में बदलाव शुरू हो जाते हैं। सर्दियों में गेहूँ के अलावा मक्का, बाजरा, तिल, मुँगफली, खजूर तथा गुड़ को खाने में लेना चाहिये क्योंकि यह सभी चीज़ें पोषक तत्वों से भरपूर होती  हैं। किन्तु कई लोग इन पोषक पदार्थों के पोषण के बारे में नहीं जानते, विशेष-तौर पर गुड़ की मिठास को। बदलते जमाने के साथ गुड़ का प्रचलन भी फीका पड़ने लगा है। अब गुड़ की मिठास बरकरार रखने के लिये इसमें शक्कर भी मिलाई जाती है। नई पीढ़ी को गुड़ से ज्यादा टाॅफी की मिठास भाने लगी है। गुड़ को अच्छी सेहत के लिये काफी लाभदायक बताया गया है।

Eating jaggery with grams is very tasty and nutritious recipe to eat. According to dieticians, there is ample amount of iron in jaggery and protein in grams. Consumption of grams with jaggery completes the need of both elements (iron & protein). Being a good source of iron, jaggery shortens the body's weakness, helps in maintaining the level of hemoglobin and also makes the brain faster.
चने और गुड़ का बहुत स्‍वादष्ण हैं। आहार विशेषज्ञों के मुताबिक चने में प्रोटीन और गुड़ में पर्याप्त मात्रा में आयरन होता है। इनके साथ सेवन से दोनों ही तत्वों की आवश्यकता पूरी होती है। गुड आयरन का अच्छा साधन होने के कारण शरीर की कमजोरी दूर करता है, हिमोग्लोबीन का स्तर बनाये रखने में मदद करता है, साथ ही दिमाग को भी तेज बनाता है।

Delicious laddus can be prepared using jaggery mixed with roasted wheat flour. Apart from this, jaggery is also used for preparing delicious and healthful recipes like gajak, rewri, sauce and jaggery's toffee. This traditional source of sweetness should not be lost in this storm of modernity, it is our job to take care of it. Make room for jaggery in your kitchen and use it in recipes to keep the family members healthy.
गुड़ को भूने हुए गेहूँ के आटे में मिलाकर स्वादिष्ट लड्डू भी बनायें जाते हैं। इसके अलावा गजक, रेवड़ी, चटनी, गुड़ की टाॅफी जैसे स्वादिष्ट व्यंजनों को बनाने के लियें भी गुड़ उपयोग में लिया जाता है। मिठास का यह पारम्परिक स्त्रोत कहीं आधुनिकता की इस आंधी में खो ना जायें, इसका ध्यान रखना हमारा-आपका काम है। अपनी रसोई में गुड़ के लिये स्थान बनायें तथा परिवार के सदस्यों के स्वास्थय को ठीक रखने के लिये इसका प्रयोग करें।

Sunita Patel Ajmera
(Dietician / Nutritionist)
Food & Nutrition Department
Kutumbh-Care Imperial Hospital, Shastri Nagar, Jaipur
+91-9351145050, 7568537996

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