- Cabbage is the best source of Vitamin-K. This Vitamin is essential for the healthy bones.
- It contains an element named Cellulose which decreases Cholesterol effectively. It is very useful specially for the patients of heart.
- Cabbage contains natural elements of preventing obesity and ulcer. It has very less calorie and no fat at all.
- It has an amazing property of reducing Cholesterol and Fat.
- Eating raw cabbage with salt clears the mucous membrane layer of the stomach.
- Cabbage proves to be effective in the diagnosis of the problems of early breast cancer, pain, swelling in lactating mothers.
- Cabbage has much amount of Iodine in compare to other vegetables.
- Mix one spoon honey with cabbage juice and apply on face and neck. This mask helps in clearing away the stains on face.
- Eating thin cut cabbage increases the eye-sight.
(यह विटामिन के का सबसे अच्छा स्त्रोत है। हड्डियों की मजबूती के लिए यह जरूरी होता है।)
(इसमें पाया जाने वाला सेज्यूलोज नामक तत्व कोलेस्ट्राॅल कम करने में अहम भूमिका निभाता है। दिल के मरीजों के लिए यह खासतौर पर लाभदायक है।)
(पत्ता-गोभी में मोटापा और अल्सर से लडने वाले प्राकृतिक तत्व पाए जाते हैंं। इसमें बहुत कम कैलोरी होती है और फैट बिल्कुल भी नहीं होता है।)
(इसमें फैट व कालेस्ट्राॅल कम करने के अद्भूत गुण होते है।)
(कच्ची पत्ता-गोभी आमाशय के म्यूकस लेयर को साफ करने में भी मददगार होती है। इसे नमक मिलाकर खाना चाहिए।)
(स्तनपान कराने वाली मांओं के शुरूआती ब्रेस्ट कैंसर, दर्द, सूजन की समस्या के निदान में पत्ता-गोभी कारगार साबित होती है।)
(इसमें अन्य सब्जियों के मुकाबले आयोडीन की मात्रा भी ज्यादा होती है।)
(पत्ता-गोभीके ज्यूस में एक चम्मच शहद मिलाकर चेहरे व गर्दन पर लगाएं। यह मास्क दाग धब्बे खत्म करने में फायदेमंद है।)
(पत्ता-गोभी को बारिक काटकर खाने से आंखों की रोशनी तेज होती है।)
Sunita Patel Ajmera
(Dietician / Nutritionist)
Food & Nutrition Department
Kutumbh-Care Imperial Hospital, Shastri Nagar, Jaipur
+91-9351145050, 7568537996
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Very useful tipst for us
ReplyDeleteThanks for sharing very useful health tips.
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