Monday 27 August 2018

Cabbage - Full of Healthyness (पत्‍तागोभी में है तंदरूस्ती)

  • Cabbage is the best source of Vitamin-K. This Vitamin is essential for the healthy bones.
  • (यह विटामिन के का सबसे अच्छा स्त्रोत है। हड्डियों की मजबूती के लिए यह जरूरी होता है।)

  • It contains an element named Cellulose which decreases Cholesterol effectively. It is very useful specially for the patients of heart.
  • (इसमें पाया जाने वाला सेज्यूलोज नामक तत्व कोलेस्ट्राॅल कम करने में अहम भूमिका निभाता है। दिल के मरीजों के लिए यह खासतौर पर लाभदायक है।)

  • Cabbage contains natural elements of preventing obesity and ulcer. It has very less calorie and no fat at all.
  • (पत्‍ता-गोभी में मोटापा और अल्सर से लडने वाले प्राकृतिक तत्व पाए जाते हैंं। इसमें बहुत कम कैलोरी होती है और फैट बिल्कुल भी नहीं होता है।)

  • It has an amazing property of reducing Cholesterol and Fat.
  • (इसमें फैट व कालेस्ट्राॅल कम करने के अद्भूत गुण होते है।)

  • Eating raw cabbage with salt clears the mucous membrane layer of the stomach.
  • (कच्ची पत्‍ता-गोभी आमाशय के म्यूकस लेयर को साफ करने में भी मददगार होती है। इसे नमक मिलाकर खाना चाहिए।)

  • Cabbage proves to be effective in the diagnosis of the problems of early breast cancer, pain, swelling in lactating mothers.
  • (स्तनपान कराने वाली मांओं के शुरूआती ब्रेस्ट कैंसर, दर्द, सूजन की समस्या के निदान में पत्‍ता-गोभी कारगार साबित होती है।)

  • Cabbage has much amount of Iodine in compare to other vegetables.
  • (इसमें अन्य सब्जियों के मुकाबले आयोडीन की मात्रा भी ज्यादा होती है।)

  • Mix one spoon honey with cabbage juice and apply on face and neck. This mask helps in clearing away the stains on face.
  • (पत्‍ता-गोभीके ज्यूस में एक चम्मच शहद मिलाकर चेहरे व गर्दन पर लगाएं। यह मास्क दाग धब्बे खत्म करने में फायदेमंद है।)

  • Eating thin cut cabbage increases the eye-sight.
  • (पत्‍ता-गोभी को बारिक काटकर खाने से आंखों की रोशनी तेज होती है।)
Sunita Patel Ajmera
(Dietician / Nutritionist)
Food & Nutrition Department
Kutumbh-Care Imperial Hospital, Shastri Nagar, Jaipur
+91-9351145050, 7568537996

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